Als coördinator vrijwilligerswerk bij Cardia Landscheiding vervult Beate Smits een sleutelrol in het creëren van waardevolle connecties tussen vrijwilligers, bewoners en familieleden. Al twee jaar lang werkt ze nauw samen met de Haagse Helpers, waarbij ze de impact van deze samenwerking benadrukt.
“Ik ben verantwoordelijk voor de inzet van vrijwilligers op allerlei manieren. We werken veel samen met organisaties, zoals bijvoorbeeld de Haagse Helpers,” legt Beate uit. “Dus eigenlijk alle activiteiten en werkzaamheden rondom informele zorg: dat wat niet door de professional wordt ondersteund en het belangrijkste is dat het ten goede komt van de bewoners.”
De samenwerking met de Haagse Helpers wordt door Beate als helder en prettig ervaren. Ze prijst de duidelijke communicatie en gerichte vragen van het team. “Wat ik vooral vind waar we impact mee maken is dat we de samenleving echt weer bij elkaar brengen,” zegt ze. Door de inzet van vrijwilligers worden de bewoners van Cardia Landscheiding weer betrokken bij het dagelijks leven, buiten de vier muren van de zorginstelling.
Beate ziet ook de waarde van de samenwerking voor de vrijwilligers: “Ik denk dat de vrijwilligers bij de Haagse Helpers een beter inzicht krijgen in wat ouderenzorg inhoudt en welke impact het heeft als je daar een uurtje in de maand je tijd in stopt. Het creëert bewustwording bij jongeren over hoe zij later behandeld willen worden.”
Voor het personeel van Cardia Landscheiding brengt de komst van de Haagse Helpers niet alleen extra hulp met zich mee, maar ook de mogelijkheid om bewoners iets extra’s te bieden. “Wat ik leuk vind bij de bewoners om te zien is dat, als jullie er een uur zijn geweest, wat het met de bewoners doet,” deelt Beate. “Bewoners met dementie houden langere tijd een blij gevoel als er een leuke activiteit met hen gedaan is, zelfs als ze zich de specifieke details niet meer herinneren. Het effect blijft nog een tijd hangen.”
De impact reikt verder dan de directe betrokkenen. Beate ziet het als een kans voor jongeren om begrip te ontwikkelen voor ouderenzorg en het belang van vrijwilligerswerk. “Mensen zijn echt blij als jullie zijn geweest,” voegt ze toe, benadrukkend hoe de Haagse Helpers een glimlach op de gezichten van bewoners en personeel toveren, waardoor de wisselwerking tussen generaties wordt versterkt en een blijvende indruk achterlaat.
Met deze inspirerende samenwerking kijken we vol enthousiasme naar de toekomst, waarin we hopen de band tussen generaties te blijven versterken en maatschappelijke impact te blijven maken. We kijken uit naar verdere samenwerkingen en nieuwe kansen om onze gemeenschap te verbinden.